27 de març 2009

ARAvaDA...Transgènics: saps quants transgènics menges al dia?

Canviant de tema! Com aquest abril està carregat d'activitats per difondre i treballar la Sobirania Alimentària, que millor que centrar la temàtica de l'Aravada d'aquest mes en els Transgènics, les seves conseqüències i el model del Sistema Agroalimentari Actual.

Així que alimenteu les vostres ments fins l'ARAvaDA del proper divendres 3 d'abril (19.h a Pelai).

3 comentaris:

  1. Benvolguts membres d´ESF,

    Abans de parlar sobre la quantitat de transgènics que contenen els aliments que mengem, algú sap o podria definir qué és un transgènic? Un transgènic no és ni bo ni dolent de per si, tot depen de l´aplicació. Les coses no per ser "naturals" són "bones".El coneixement i desenvolupament de la ciència ens pot aportar tantes coses bones com dolentes, només ens hem de posar en contacte amb els experts, els científics. Crec que abans de critícar coses que no sabem el que són, estaria bé tenir en compte la opinió d´un expert.

    ResponElimina
  2. Benvolgut company/a,

    Tens tota la raó del món, un transgènic no és bo ni dolent per si, tot depèn de l'aplicació. I el problema és justament aquest: l'aplicació!!

    Actualment hi ha únicament 2 aplicacions dels transgènics (organismes modificats geneticament): un és en el camp dels medicaments, bàsicament medicaments per a animals; i un segon en el camp de l'alimentació.

    En el cas de la primera aplicació, el debat entorn els transgènics, com a mínim a nivell català i estatal i europeu, no és en aquest sentit.

    En el segon cas, el debat és potent. L'aplicació dels ogm en l'agricultura està únicament dirigida per les empreses biotecnològiques i les seves quotes de mercat. És a dir, la investigació i aplicació dels ogm està al servei d'empreses privades (i dels seus beneficis) i no al servei de la població en general, o dels pagesos/es i consumidors/es en particular.

    Consell: assitex aquest divendres a l'aravada,
    així tindras més informació de la realitat del
    que és un transgènic i la seva implantació.

    ResponElimina
  3. Hola als dos,

    La idea dels Aravadas es tractar temes que ofereixin un debat i que tinguin a veure amb el treball de ESF. Els que ens estava passant, sobretot amb les campanyes, és que hi ha grups que després de fores anys de feina estan arribant a certs posicionaments que afecten a tota la entitat i que per tant s'han d'explicar bé per buscar el consens. També passava que hi ha nous temes que apareixen a la societat i en la cooperació internacional que demanaven nous posicionaments i plantejament a l'entitat.

    És per aquest motiu que es va pensar en obrir espais de debat, formació i intercanvi. No són espais vinculants però si que són una bona referència per saber l'estat de l'entitat.

    Crec que és interessant entendre que els temes que sobren a debat no són tancats i que totes les visions que es plantegen estan avalades per experts, el que també és interessant és entendre a quins interessos responen cada expert, així tenim que els experts sovint defensen idees oposades i nosaltres, com a Entitat hem de saber entendre a quina posició ens pertoca estar com a ONGD.

    Abraçades i fins divendres,

    ResponElimina